24 september 2015 HERMAN PLEIJ
Herman Pleij, emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde, weet een breed publiek enthousiast te maken en wordt beschouwd als één van de beste sprekers in Nederland. In zijn laatste boek “Moet kunnen” (2014) worden de cultuurhistorische achtergronden van Nederland verkend. Pleij probeert hier te verklaren waarom we in Nederland bepaalde beslissingen nemen en waarom wij ons op een bepaalde manier gedragen. Nederland, een land dat bedreven is in compromissen en draagvlakken.
9 oktober 2015 LAVINIA MEIJER & CAREL KRAAYENHOF
Zowel Carel Kraayenhof als Lavinia Meijer gelden wereldwijd als musici die hun instrument tot in de finesses beheersen. De klankkleur van de bandoneon, bespeeld door Carel Kraayenhof, en van de harp, bespeeld door Lavinia Meijer, klinkt betoverend. Op het repertoire staan tango’s, milonga’s en andere prachtige Argentijnse, Spaanse en Italiaanse composities van o.a. Piazzolla en Morricone, maar ook stukken van Carel Kraayenhof zelf.
15 oktober 2015 WILLIAM TURNER
Joseph Mallord William Turner (1775- 1851) is één van de belangrijkste Britse kunstenaars van de 19e eeuw en een spilfiguur in de kunstgeschiedenis. Enerzijds borduurt hij voort op het werk van grote meesters als Rembrandt en Lorrain anderzijds kan hij gezien worden als een voorloper van het impressionisme en zelfs van de abstracte kunst.
De serie over William Turner begint met de film “Mr. Turner”, met Timothy Spall in de hoofdrol.
21 oktober 2015 DE REIZIGER
De koning is ten einde raad omdat zijn verwende zoon maar niet voor koning wil leren. Daarom stuurt de koning hem op reis: hij moet eerst veel leren over aarde, water, lucht en vuur. Pas als hij op zijn reis geleerd heeft om ook vuur te overwinnen wil hij ook voor koning gaan leren. Zal hij ooit een goede koning worden…?
Dolf Moed speelt dit verhaal voor kinderen van 3 – 12 jaar.
27 oktober 2015 SOPHIE VAN STEENDEREN
Op 27 oktober geeft kunsthistorica Sophie van Steenderen een lezing over William Turner. Zij neemt u mee terug in de tijd: een duik in het leven en werk van deze gepassioneerde en eigenzinnige kunstenaar.
Sophie van Steenderen is een bevlogen en enthousiaste spreekster, gespecialiseerd in de kunst van de 19e eeuw.
31 oktober 2015 RIJKSMUSEUM TWENTHE
Op 31 oktober, als derde onderdeel in de cyclus over William Turner, organiseert de Culturele Raad een rondleiding op de spectaculaire Turner tentoonstelling in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.
In het museum laat kunsthistorica Sophie van Steenderen u in ca. anderhalf uur tijd de rol van Turner zien in de kunstgeschiedenis aan de hand van de tentoongestelde schilderijen.
28 november 2015 MONTEVERDI’S ANDERE VESPERS
Onder leiding van Onno van Ameijde zingt het vocaal ensemble Quintessens uit Soest Mariavespers. Quintessens is gespecialiseerd in het uitvoeren van vaak weinig gehoorde oude muziek. De zang wordt begeleid door negen instrumentalisten.
Speciaal voor deze avond is een programma samengesteld met Mariavespers gecomponeerd door Claudio Monteverdi (1567 – 1643).
17 dec. 2015 DE TWENTSE ZANGERS & VOICE MALE
Samen met de Vlaamse “a capella groep” Voice Male, het trompetduo Arjan & Edith Post en pianist Gezinus Veldman geven De Twente Zangers dit jaar een bijzonder kerstconcert. Onder de muzikale leiding van Louis ten Vregelaar kunt u genieten van bekende kerstliederen in een “nieuw jasje”.
26 januari 2016 MODERNE MUSEUMARCHITECTUUR
De museumarchitectuur heeft de laatste decennia een grote bloei doorgemaakt; het gebouw functioneert als het visitekaartje van de collectie en kan een stad op de kaart zetten, zoals bij voorbeeld gebeurd is met het Guggenheim (1997) in Bilbao.
In deze lezing neemt architectuurhistorica Suzanne Roelofs u mee naar bekende en minder bekende musea van sterarchitecten als Gehry, Nouvel, Foster en vele anderen. Ook staat zij stil bij de nieuwbouw van het Stedelijk Museum in Amsterdam, een ontwerp van Benthem Crouwel Architecten.
12 februari 2016 DE BENDE VAN GEORGE IN CONCERT
De Bende van George bestaat uit Wierdense amateur- en (semi)beroepsmusici. Deze avond spelen zij werken van Monteverdi (Toccata) en Mozart (Gran Partita). Speciale aandacht wordt besteed aan de (hernieuwde) première van de –vergeten- Romance in F van de wereldberoemde Nederlandse componist Louis Andriessen (1939), in een arrangement van Egbert van Groningen.
Het tweede deel van deze avond spelen zij in allerlei samenstellingen een “Jam Session”, vanzelfsprekend met klassieke muziek.
13 februari 2016 DANIËL LOHUES
In zijn nieuwste voorstelling “D“ laat Daniël Lohues een selectie horen van nummers van zijn nieuwe album en zingt liedjes uit zijn inmiddels rijke oeuvre.
De liedjes gaan over vriendschap en liefde, over het leven op het platteland, en over “dat je altijd jezelf nog hebt”.
18 februari 2016 GERRIT KRAA
Gerrit Kraa werd geboren in Rijssen, woont in Bornerbroek en werkt als streektaalconsulent bij het Van Deinse Instituut in Hengelo; een rasechte tukker! Hij schreef verschillende historische jeugdboeken en schrijft korte verhalen voor volwassenen en kinderen.
De titel van zijn lezing in dit Cultureel Café: De humor en het dialect.
20 februari 2016 WIERDENS KORENFESTIVAL
Ook dit jaar zal een achttal Wierdense koren zich van hun beste kant laten horen. U zult een genoeglijke middag beleven aan een afwisselend programma.
2 maart 2016 DJEMBÉ WORKSHOP
In deze workshop voor kinderen van groep 5 t/m groep 8 draait het om het bespelen van de Djembé.
Onder leiding van ervaren Djembé spelers leer je de drie basistechnieken: bas, toon en slap. Met deze techniek kun je complete ritmes spelen, en als je daarna met verschillende groepen de geleerde patronen over elkaar speelt, wordt het helemaal een feest….!
8 maart 2016 INSTALLATIEKUNST
Het fenomeen installatiekunst kwam op in de jaren zestig van de vorige eeuw. Bij deze kunstvorm gaat het om de beleving van het kunstwerk als totaalervaring. Kunstenaars als Kienholz, Eliasson en Oursler toveren met licht, geluid, geur en beeld de ruimte om tot een “eigen werkelijkheid”.
Deze kunstlezing wordt verzorgd door de welbespraakte kunsthistorica Muriel de Beer.
12 maart 2016 SUZAN ZEEGERS
De “kleine zangeres met de grote stem” Suzan Zeegers brengt een eerbetoon aan de tekstdichter Annie M.G.Schmidt.
In dit intieme theaterconcert gaat Suzan, begeleid door haar vaste pianist Marc-Peter van Dijk op zoek naar de vrouw achter de teksten. Met behulp van de liedjes en gedichten van Annie M.G. Schmidt schetst zij een eigenwijs en soms ietwat ondeugend portret van Annie M.G.
7 april 2016 NELLEKE NOORDERVLIET
Nelleke Noordervliet studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht. Haar studie sloot ze cum laude af en na een tamelijk grillige carrière in het onderwijs en in de politiek, debuteerde zij in 1987 met de roman “Tine of De dalen waar het leven woont”.
Nelleke Noordervliet schrijft romans, publiceert verhalen en essays, schrijft columns en wordt gezien als één van de belangrijkste hedendaagse schrijvers.
Zij is maatschappelijk zeer betrokken en is als vaste columnist verbonden aan dagblad Trouw en aan het VPRO-radioprogramma OVT.
In 2013 schreef zij het Boekenweekessay De Leeuw en zijn hemd.