Over ons

Informatie over de Culturele Raad Wierden

De Stichting Culturele Raad Wierden, kortweg CRW, werd opgericht in 1988. In de statuten wordt het doel van de stichting als volgt omschreven: ‘bevordering van de deelname aan cultuur door de inwoners van de gemeente Wierden’.

De organisatie kent een algemeen- en een dagelijks bestuur.

Het culturele programma wordt ingevuld door werkgroepen. De leden van de werkgroepen hebben allen een affiniteit met één van deelprogramma’s.


De CRW kent de volgende werkgroepen:

 IconCultCafe    –   Cultureel Café
Voor de Culturele Café’s nodigt de ‘Werkgroep Cultureel Café’  van de Culturele Raad Wierden gasten uit die ons willen meenemen in hun verhaal.
Het kan gaan over literaire werken maar ook over politiek, reisverslagen, culinaire of sportieve hoogstandjes uit de regio, etc.
Het streven is om zoveel mogelijk in te spelen op de actualiteit.
Per seizoen worden minimaal twee activiteiten georganiseerd.

IconKindervoorst     –   Cabaretvoorstellingen
De ‘Werkgroep Cabaret ’ van de Culturele Raad Wierden organiseert eens in de twee jaar een cabaretvoorstelling of het Winkelcabaretfestival `Weird`.  Vijf winkelpanden in het centrum van Wierden worden dan op een zaterdagavond (begin september) omgebouwd tot een klein intiem theater, waar per cabaretvoorstelling  30 bezoekers kunnen plaatsnemen. Een voucher geeft toegang tot vier verschillende voorstellingen van een half uur. Na elke voorstelling is er een pauze voor bijvoorbeeld een drankje en kan men naar de volgende locatie wandelen.

IconKindervoorst     –   Kindervoorstellingen
De ‘Werkgroep Kindervoorstellingen’ van de Culturele Raad Wierden organiseert twee maal per jaar (herfstvakantie en voorjaarsvakantie) een voorstelling voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar. Deze voorstellingen zijn afwisselend in Wierden en Enter.
Per jaar proberen we twee verschillende leeftijdsgroepen een voorstelling aan te bieden en ook variëren we van kunstvorm.
De ene keer is het een poppenspel, een andere keer een minimusical of toneelvoorstelling.
Af en toe is er een workshop waar de oudere kinderen graag naar toekomen.
Ook een gezinsvoorstelling staat wel eens  op het programma zodat vaders, moeders, opa’s en oma’s ook mee kunnen genieten.

IconKunstbus    –   Kunstbus
Een avond gezellig uit, samen in de bus naar het theater, voor 65-plussers die houden van cabaret, toneel, muziek, zang of dans.
De ‘Kunstbus’ van de Culturele Raad Wierden maakt dit mogelijk! We bezoeken voorstellingen in het Parkgebouw te Rijssen en hebben opstapplaatsen in zowel Wierden als Enter. Ook als u niet zo goed ter been bent, kunt u heel goed aan deze avonden deelnemen.
Indien u eerder mee bent geweest, krijgt u het programma thuis toegestuurd.
Daarnaast organiseert de ‘Werkgroep Kunstbus’ van de Culturele Raad Wierden zo mogelijk jaarlijks, in het voorjaar, een volledig verzorgde culturele dagtocht voor de doelgroep 65-plussers.

IconKunstlezing    –   Kunstlezing
Jaarlijks organiseert de ‘Werkgroep Kunstlezingen’ van de Culturele Raad Wierden drie of vier kunstlezingen en soms ook een rondleiding in een museum in aansluiting op een lezing.
De lezingen worden verzorgd door gerenommeerde sprekers, veelal kunsthistorici. De onderwerpen zijn heel divers, volgen soms de culturele actualiteit of haken aan bij lopende exposities in Nederlandse musea.
De avonden hebben een sterk informatief karakter, maar in de pauze en na de lezing is er volop gelegenheid voor discussie en gezellig samenzijn.

IconMuziek     –  Muziek
De ‘Werkgroep Muziek’ van de Culturele Raad Wierden organiseert concerten en de Wierdense ´Maestro`. De concerten vinden plaats in de mooie, akoestische kerken van Wierden en Enter, de R.K. kerk St. Jan de Doper aan de Stationsstraat in Wierden en de R.K. kerk St. Anthonius Abt aan de Dorpsstraat in Enter.

–   Talent van eigen bodem
De ‘Werkgroep Enter’ van de Culturele Raad Wierden organiseert twee maal per jaar een culturele avond in Enter met de titel ‘Talent van eigen bodem’. De ‘talenten’ van zo’n avond zijn mensen uit Enter of omgeving met een bijzonder beroep, een passie of een hobby waarover zij willen vertellen, iets willen laten zien en/of horen. De onderwerpen kunnen heel uiteenlopend zijn. Zo kan het hierbij gaan om een lezing, een cabaretvoorstelling, een concert (muziek en/of zang), een workshop, enzovoorts.


Wie maken deel uit van het bestuur?

Dagelijks bestuur:

Voorzitter: Theo de Putter
Vice voorzitter: Marja Schuitemaker
Secretaris: Dineke Altink
Penningmeester: Gerard Bruins

Werkgroepen:

Cultureel Café: Dineke Altink en Gerard van Dijk
Kindervoorstellingen: Marijke Stiggelbout en Wina Batterink
Kunstbus: Erna Schasfoort, Marja Wolters en Gezina Volkers
Kunstlezing: Lokke de Haan en Jeanne Bekkema
Muziek: Ineke Snijders en Marianne Verhoeff
Talent van eigen bodem: Annie ten Berge, Lilian Mekenkamp, Marja Schuitemaker en Eli Wijnterp
Cabaret: Monique Pluym en Dini de Putter
Webmaster: Monique Pluym

Informatie.
Via lokale posters en de regionale pers wordt aandacht besteed aan de diverse programmaonderdelen.