Kunstlezing

IconKunstlezing


9 maart 2023

‘‘Vrouwenpalet’
Nederlandse heldinnen in de kunst (1900-1950)

Plaats:
Ontmoetingscentrum,
Spoorstraat 7,
Wierden
.
Aanvang:
20:00 uur
.
Entree:
€  8,50
Voorverkoop: boekhandel Reterink Wierden en Primera Enter.
In het kader van internationale vrouwendag komt kunsthistorica drs. Muriel de Beer voor ons in Wierden opnieuw een lezing verzorgen over vrouwelijke kunstenaars!

Had de lezing van vorig jaar een internationaal karakter en besloeg het vele eeuwen kunstgeschiedenis, dit keer is bewust gekozen voor een aantal Nederlandse kunstenaressen die werkzaam waren in de periode 1900-1950.  Deze lezing sluit perfect aan op de tentoonstelling ‘Vrouwenpalet’ die wordt georganiseerd in de Kunsthal in Rotterdam (looptijd: 24 december 2022 – 9 april 2023).

OVER DE LEZING:

Nederland kende in de eerste helft van de 20ste eeuw een groot aantal getalenteerde vrouwelijke kunstenaars. Zij maakten onderscheidend werk – avant-gardekunst – en deden hierin niet onder voor hun mannelijke collega’s. Het zijn vrouwen als Jacoba van Heemskerck, Charley Toorop en Charlotte van Pallandt: kunstenaressen van wie u vást wel eens heeft gehoord.
Maar zeggen namen als Else Berg, Lou Loeber, Lotti van der Gaag, Nola Hatterman, Anneke Van der Feer (etc. etc.) u ook iets…? Naast het vrouw-zijn deelden zij hun talent, ambitie en hun drang naar vernieuwing. Veel van hen reisden naar het buitenland – waaronder Parijs – waar ze destijds meer vrijheid ervoeren dan in Nederland.
Deze lezing plaatst de kunst van een aantal vrouwen in de context van de tijd en schetst ook de worsteling van de maaksters: met welke (on)mogelijkheden kregen zij te maken in een door mannen gedomineerde kunstwereld, welke kansen en obstakels kwamen deze vrouwen tegen op hun pad?

Voor een aantal van hen was het professionele kunstenaarschap lastig met het gezinsleven te combineren. Als het gaat om relaties waren ze genoodzaakt om scherpe keuzes te maken. Zij bleven daarom bewust ongehuwd, kinderloos of kozen ervoor om te scheiden. Charley Toorop heeft verwoordde het ooit als volgt:  “Het is altijd weer dát: strijd tusschen vrijen en werken. Samen gaat haast niet”….

 

Muriel de BeerMuriel de Beer Muriel de Beer 

Kunsthistorica drs. Muriel de Beer studeerde Algemene Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van in Utrecht. Zij is een enthousiaste spreekster over diverse kunsthistorische onderwerpen van de klassieke Oudheid tot de meest actuele moderne kunst.

Muriel leert je kijken, ontdekken en verbanden leggen. Zij geeft heldere uitleg in een verhaal met anekdotes. Sinds 1992 is Muriel werkzaam in het volwassenen onderwijs en zij is de oprichtster van Artogether – Kunst en cultuureducatie. Muriel is een uitgebreide cursus over vrouwelijke kunstenaars van de 20e en 21e eeuw aan het samenstellen, die inmiddels een heel eind is gevorderd.

 

 

 

IconKunstlezing


3 november 2022

      Vintagemode 1900-1960        

Plaats:
Ontmoetingscentrum,
Spoorstraat 7,
Wierden
.
Aanvang:
20:00 uur
.
Entree:
€  8,50
Voorverkoop: boekhandel Reterink Wierden en Primera Enter.
Vintagemode 1900-1960: mode uit grootmoeders kast.

De laatste jaren is tweedehands kleding een ware trend en wordt te pas en te onpas vintage genoemd. Kleding uit de periode voordat de confectie opkwam wordt steeds schaarser en is daarom bijzonder gewild. Toch geeft juist de originele kleding een goed beeld van de mode die onze grootmoeders en moeders droegen.

Deze lezing neemt u, aan de hand van authentieke kledingstukken, mee langs de modegeschiedenis van de eerste helft van de twintigste eeuw. Van de korsetten van het begin van de eeuw, de flappers van de jaren ’20, de ingetogen elegantie van de jaren ’30-’40 tot en met de New look van Dior.

Niet alleen de trends ‘haute couture’ komen aan bod maar ook de modieuze kleding van de gewone vrouw. In Nederland werd veel kleding nog lang gemaakt door huisnaaisters, of door vrouwen zelf. Hiervoor gebruikten ze kant en klare patronen en kochten ze typische stoffen die op zijde moesten lijken: rayon en later nylon. Hiermee krijgt u dus als het ware een kijkje in ‘grootmoeders kast’!

Birthe Weijkamp

Modehistorica Birthe Weijkamp verzamelt en draagt al meer dan tien jaar vintage mode. Ze heeft uitgebreide collectie waarvan ze tijdens de lezing een deel zal laten zien. Ze heeft een master kunstgeschiedenis en heeft zich tijdens haar master museumconservator gespecialiseerd in mode. Naast verschillende werkzaamheden in musea geeft ze lezingen, o.a. voor de Vrije Academie en modeshows.