Kunstlezing

IconKunstlezing

16 november 2023

Vincent van Gogh

Plaats:
Ontmoetingscentrum,
Spoorstraat 7,
Wierden
.
Aanvang:
20:00 uur
.
Entree:
€  8,50
Voorverkoop: boekhandel Reterink Wierden en Primera Enter.
Kunstlezing  van Frederike Upmeijer over de Drentse periode van Vincent van Gogh.

Mocht u ooit Vincent van Gogh en somberheid in één zin hebben gebruikt, dan gaat dat zeer waarschijnlijk over zijn Drentse periode.
Op dinsdag 11 september 1883 stapte van Gogh berooid en met liefdesverdriet op de laatste trein van Den Haag naar Drenthe. Hij verbleef enkele weken in Hoogeveen en trok vervolgens naar Nieuw-Amsterdam/ Veenoord. Ook maakte hij een dagtrip naar Zweeloo. We kennen deze tijd uit zijn leven summier, het wordt vaak  even kort aangestipt, maar Frederike neemt u mee naar zijn tijdgenoten en de plek die de Drentse periode in het oeuvre van Van Gogh inneemt.
Uiteindelijk zal u niet somber naar huis gaan , maar weer wat meer weten over deze wat onbekendere periode uit het leven van de beroemde schilder Vincent van Gogh.

Aanleiding voor deze lezing is de tentoonstelling over het werk van Van Gogh in het Drents Museum in Assen. De tentoonstelling gaat over de omzwervingen van Vincent van Gogh in 1883 door Drenthe.
Deze tentoonstelling is te zien van 11 september 2023 t/m 7 januari 2024.

 

 

 

Frederike Upmeijer
Kunsthistorica Frederike Upmeijer aan het woord:

“The greatest thing a human soul ever does in this world, is to see something, and tell what it saw in a plain way” John Ruskin, Modern Painters 1843.

Ooit stond ik als 15-jarig meisje voor een schilderij van Henri Rousseau le Douanier, in het Musée Jeu de Paumes, nu collectie Musée d’Orsay. Mijn ouders liepen verder naar de werken van de beroemde Impressionisten, maar ik bleef staan. Mag ik het mijn bekeringsmoment noemen? Vanaf dat ogenblik wist ik: “Ik ga kunstgeschiedenis studeren en aan geïnteresseerden vertellen over de schoonheid van kunst en cultuur”.

Vanaf 1990 vertel ik nu over kunst in lezingen, cursussen en tijdens vele kunstreizen. Met even veel enthousiasme want vertellen over kunst is het mooiste wat er is”.

 

IconKunstlezing


3 november 2022

      Vintagemode 1900-1960        

Plaats:
Ontmoetingscentrum,
Spoorstraat 7,
Wierden
.
Aanvang:
20:00 uur
.
Entree:
€  8,50
Voorverkoop: boekhandel Reterink Wierden en Primera Enter.
Vintagemode 1900-1960: mode uit grootmoeders kast.

De laatste jaren is tweedehands kleding een ware trend en wordt te pas en te onpas vintage genoemd. Kleding uit de periode voordat de confectie opkwam wordt steeds schaarser en is daarom bijzonder gewild. Toch geeft juist de originele kleding een goed beeld van de mode die onze grootmoeders en moeders droegen.

Deze lezing neemt u, aan de hand van authentieke kledingstukken, mee langs de modegeschiedenis van de eerste helft van de twintigste eeuw. Van de korsetten van het begin van de eeuw, de flappers van de jaren ’20, de ingetogen elegantie van de jaren ’30-’40 tot en met de New look van Dior.

Niet alleen de trends ‘haute couture’ komen aan bod maar ook de modieuze kleding van de gewone vrouw. In Nederland werd veel kleding nog lang gemaakt door huisnaaisters, of door vrouwen zelf. Hiervoor gebruikten ze kant en klare patronen en kochten ze typische stoffen die op zijde moesten lijken: rayon en later nylon. Hiermee krijgt u dus als het ware een kijkje in ‘grootmoeders kast’!

Birthe Weijkamp

 

Modehistorica Birthe Weijkamp verzamelt en draagt al meer dan tien jaar vintage mode. Ze heeft uitgebreide collectie waarvan ze tijdens de lezing een deel zal laten zien. Ze heeft een master kunstgeschiedenis en heeft zich tijdens haar master museumconservator gespecialiseerd in mode. Naast verschillende werkzaamheden in musea geeft ze lezingen, o.a. voor de Vrije Academie en modeshows.