Kunstlezing

IconKunstlezing


1 maart 2022

 “Sheroes”

                       vrouwelijke kunstenaars voor het voetlicht!

Plaats:
Ontmoetingscentrum,
Spoorstraat 7,
Wierden
.
Aanvang:
20:00 uur
.
Entree:
€  8,50

Een week voor Internationale Vrouwendag zal kunsthistorica drs. Muriel de Beer in Wierden een kunstlezing verzorgen over vrouwelijke kunstenaars.

Via solo- of groepstentoonstellingen, diverse publicaties over ‘vrouwen in de kunst’ en via allerhande mediakanalen is er de laatste tijd steeds meer aandacht voor specifiek vrouwelijke kunstenaars. Door die toenemende belangstelling genieten kunstenaressen als Frida Kahlo, Paula Modersohn-Becker, Artemisia Gentileschi en Marlene Dumas inmiddels meer bekendheid bij een groter publiek.

Er is echter nog steeds een ‘inhaalslag’ te maken! Vrouwelijke kunstenaars zijn er altijd wel geweest, maar er werd relatief weinig aandacht aan hen besteed. Zij stonden lang in de schaduw van hun mannelijke evenknie.

Muriel de Beer schetst in deze lezing een algemeen beeld van de opkomst van vrouwelijke kunstenaars, van de late middeleeuwen tot nu. Zij brengt diverse vrouwelijke helden – door haar ‘sheroes’ genoemd – uit de kunstgeschiedenis voor het voetlicht. Vrouwen die hun steentje hebben bijgedragen aan de schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, architectuur, videokunst, installatiekunst, design… noem maar op! Deze eerste kennismaking zal voor iedereen, dus ook voor mannelijke toehoorders, een interessante ‘eye opener’ zijn.

 

 

Muriel De Beer

Muriel de Beer

 

Kunsthistorica drs. Muriel de Beer studeerde Algemene Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van in Utrecht. Zij is een enthousiaste spreekster over tal van kunsthistorische onderwerpen, van de klassieke Oudheid tot de meest actuele moderne kunst.

Muriel leert je kijken, ontdekken en verbanden leggen. Zij geeft duidelijke uitleg in een verhaal doorspekt met anekdotes. Muriel is sinds 1992 werkzaam in het volwassenenonderwijs en tevens de oprichtster van Artogether – Kunst en cultuureducatie.

Momenteel is zij bezig met het samenstellen van een uitgebreide cursusreeks over vrouwelijke kunstenaars van de 20e en 21e eeuw.