Kunstlezing

IconKunstlezing


30 september, 6 en 13 oktober 2021

Cursus “Kijk op kunst”

Plaats:
Ontmoetingscentrum,
Spoorstraat 7,
Wierden
.
Aanvang:
20.00 uur
.
Entree:
€ 30,00 voor de hele cursus (inclusief kopje koffie of thee).

De cursus Kijk op Kunst was vorig jaar een groot succes. Daarom organiseren we dit jaar voor de tweede keer een driedelige cursus  “Kijk op Kunst”. Dit jaar is het thema Hedendaagse kunst (Buitenkunst, Technokunst, Wereldkunst). Frederike Upmeijer gaat de cursus weer verzorgen.

Er kunnen maximaal 50 personen meedoen. Met dit aantal kan men gemakkelijk op voldoende afstand van elkaar in het Ontmoetingscentrum op een veilige manier aan de cursus deelnemen.

Opgave
Mail naar crwrondleiding@gmail.com bij voorkeur vóór 25 juli 2021.
De aanmelding gaat op volgorde van binnenkomst en betaling van het cursusgeld à € 30 p.p.

Zit de cursus vol dan laten we dat z.s.m. weten op onze website.

Inhoud van de cursus:

Dit jaar hebben we gekozen voor het thema “Hedendaagse kunst”.  In elk van de drie bijeenkomsten staat een ander onderwerp centraal, dat we met elkaar gaan bekijken en bespreken.

Donderdag 30 september, Buitenkunst

We gaan kunst in de openbare ruimte verkennen. Land Art is in de VS ontstaan als reactie op de verstedelijking. In de jaren `60 en ` 70 zijn dit de kunstenaars die bijzondere projecten maken: Walter de Maria, Robert Smithson, Robert Morris, maar ook Marinus Boezem, deel uitmakend van onder ander de FlevoLandArt. Ook de inpakkunstenaar Cristo komt aan bod.

Graffiti kunst startte in jaren `80 met de beroemde namen Keith Haring en Jean-Michel Basquiat.  Heden ten dage is het de naam Banksy die veel stof doet opwaaien.

Woensdag 6 oktober, Technokunst

De combinatie van design, techniek en kunst levert in de hedendaagse kunst bijvoorbeeld het werk van Daan Roosegaarde op. De Deense kunstenaar Olafur Eliasson maakt spectaculaire installaties, waar techniek en natuurkundige fenomenen als licht en water een rol spelen.  Het duo van Studio Drift heeft vooral iets met licht en bewegingen. En hele oude technieken voor het verwerven van kleurstoffen uit de natuur, inspireren de kunstenares Claudy Jongstra. Ze werkt vaak met vilt.

 Woensdag 13 oktober, Wereldkunst

Globalisering, vervagende grenzen door het gebruik van een World Wide Web, de internationalisering dendert voort. Tot in alle hoeken van de wereld kijken we naar kunst uit China, Japan, Afrika en naar architectuur op het Arabisch Schiereiland.

Bij die architectuur zullen we kijken naar de zogenoemde Starchitects, waaronder Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Frank Gehry, Daniel Liebeskind, Calatrava en Jean Nouvel. Hun werkgebied is de hele aardbol !

Drs.  Frederike Upmeijer

Frederike Upmeijer is kunsthistoricus. Naast het geven van colleges , lezingen en rondleidingen, is Frederike regelmatig te vinden in de musea en in interessante steden en gebieden van Europa. Daar reist ze met groepen geïnteresseerden naar toe, onder meer ook naar Moskou en Sint-Petersburg.