Kunstlezing

IconKunstlezing


27 oktober 2022

De Bauhausweverij en Twentse textiel

Plaats:
Ontmoetingscentrum,
Spoorstraat 7,
Wierden
.
Aanvang:
20:00 uur
.
Entree:
€  8,50
Voorverkoop: boekhandel Reterink Wierden en Primera Enter.
De Bauhausweverij en Twentse textiel: van “vrouwenklas” tot modern succesverhaal.

Het Bauhaus: de beroemde en moderne designschool in Duitsland, gesticht in 1919 door architect Walter Gropius. Een nieuwe eenheid tussen kunst en handwerk, dat was het doel. En een gelijke behandeling van mannen en vrouwen! Dat laatste bleek in de praktijk echter een hekel punt. Zo kwam er toch al vrij snel een speciale afdeling voor vrouwen, de weverij. Deze afdeling werd niet alleen een van de meest succesvolle van het Bauhaus, maar leidde ook tot een geheel moderne en nieuwe benadering van textielontwerp, die ook vandaag de dag nog invloed heeft.

Kunsthistorica Mirjam Deckers besteed in deze lezing ook aandacht aan de Bauhaussporen die zijn nagelaten in Nederland, en in het bijzonder in Twente.

 

 

Mirjam Deckers

wandkleed

 

Mirjam Deckers (1996) is kunsthistorica en filosoof met een bijzondere voorliefde voor maakprocessen. Sinds 2018 werkt ze voor de nalatenschap  van  wever Gunta Stölzl, die in de jaren 20 de textielafdeling van het Bauhaus leidde. Momenteel is ze bezig met een promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen waarin ze het gehele oeuvre van Stölzl verder onderzoekt. Daarnaast werkt ze als freelance docent en curator voor o.a. de Vrije Academie.

 

 

IconKunstlezing


3 november 2022

      Vintagemode 1900-1960        

Plaats:
Ontmoetingscentrum,
Spoorstraat 7,
Wierden
.
Aanvang:
20:00 uur
.
Entree:
€  8,50
Voorverkoop: boekhandel Reterink Wierden en Primera Enter.
Vintagemode 1900-1960: mode uit grootmoeders kast.

De laatste jaren is tweedehands kleding een ware trend en wordt te pas en te onpas vintage genoemd. Kleding uit de periode voordat de confectie opkwam wordt steeds schaarser en is daarom bijzonder gewild. Toch geeft juist de originele kleding een goed beeld van de mode die onze grootmoeders en moeders droegen.

Deze lezing neemt u, aan de hand van authentieke kledingstukken, mee langs de modegeschiedenis van de eerste helft van de twintigste eeuw. Van de korsetten van het begin van de eeuw, de flappers van de jaren ’20, de ingetogen elegantie van de jaren ’30-’40 tot en met de New look van Dior.

Niet alleen de trends ‘haute couture’ komen aan bod maar ook de modieuze kleding van de gewone vrouw. In Nederland werd veel kleding nog lang gemaakt door huisnaaisters, of door vrouwen zelf. Hiervoor gebruikten ze kant en klare patronen en kochten ze typische stoffen die op zijde moesten lijken: rayon en later nylon. Hiermee krijgt u dus als het ware een kijkje in ‘grootmoeders kast’!

Birthe Weijkamp

Modehistorica Birthe Weijkamp verzamelt en draagt al meer dan tien jaar vintage mode. Ze heeft uitgebreide collectie waarvan ze tijdens de lezing een deel zal laten zien. Ze heeft een master kunstgeschiedenis en heeft zich tijdens haar master museumconservator gespecialiseerd in mode. Naast verschillende werkzaamheden in musea geeft ze lezingen, o.a. voor de Vrije Academie en modeshows.