Kunstlezing

IconKunstlezing


1, 8 en 15 oktober 2020

Cursus “Kijk op kunst”

Plaats:
Ontmoetingscentrum,
Spoorstraat 7,
Wierden
.
Aanvang:
20.00 uur
.
Entree:
€ 30,00
(inclusief koffie of thee)
De cursus “Kijk op kunst’ is een nieuw initiatief van de Culturele Raad. Er kunnen maximaal 30 personen meedoen en met dit aantal kan men gemakkelijk op voldoende afstand van elkaar in het Ontmoetingscentrum op een veilige manier aan de cursus deelnemen.

Aanmelding is niet meer mogelijk: de cursus is volgeboekt.


Inhoud van de cursus:

Iedere bijeenkomst staan twee kunstwerken centraal, die we met elkaar goed gaan bekijken en gaan bespreken. Een deel van de avond zal aan gesprekken over die kunstwerken gewijd zijn. In een ander deel zal de docente uitleg geven en achtergrondinformatie. Dit alles om beter naar kunst te leren kijken. Hoe logisch dat ook lijkt, als we samen goed gaan kijken, ontdekken we veel meer.

1 oktober
We starten deze cursus met het kijken naar Oude Kunst.
Er zit vaak symboliek in Oude Kunst; het begrip van een bepaalde tijd waarin het kunstwerk tot stand kwam laat ons het werk beter vatten.
We nemen als voorbeeld een schilderij uit onze Gouden Eeuw. Uitgekauwd, zult u denken, maar er is vaak zo veel meer te zien met goede achtergrondinformatie.
We kijken ook naar de architectuur van de Italiaanse architect Andrea Palladio, omdat hij eeuwen lang, tot en met vandaag, architecten laat nadenken over harmonie en balans in architectuur en ruimten. Wat is dat, hoe kijk je daar naar?

8 oktober
De tweede bijeenkomst nemen we de 18e en 19e eeuw onder de loep en vooral ook de nieuwe ideeën die er kwamen over schoonheid en het leven. We gaan juist ook de filosofische benadering van kunst bestuderen.
Grote gebaren in de schilderkunst van het landschap geeft Casper David Friedrich en in de tuinarchitectuur gaan we de Engelse ontwikkeling van die vorm van kunst bespreken.

15 oktober
De laatste bijeenkomst wijden we aan Hedendaagse kunst. Met Mark Rothko starten we de discussie over ‘Wat is Kunst’ eigenlijk?
Wat betreft architectuur kijken we naar megalomane projecten, waar het ‘Grote Geld’, op het rijke Arabische Schiereiland, de hoogste wolkenkrabber ter wereld wil neer zetten.

De cursus wordt verzorgd door drs. Frederike Upmeijer

Drs.  Frederike Upmeijer

Frederike Upmeijer is kunsthistoricus. Naast het geven van colleges , lezingen en rondleidingen, is Frederike regelmatig te vinden in de musea en in interessante steden en gebieden van Europa. Daar reist ze met groepen geïnteresseerden naar toe, onder meer ook naar Moskou en Sint-Petersburg.