Inleiding

Handen aan het stuur

…en ontdek met deze fietsroute de mooiste en meest interessante plekjes van de groene gemeente Wierden!

Geniet niet alleen van de sfeervolle boerderijen in het groene Twentse coulisselandschap, u zult onderweg ook ervaren dat water van groot belang was en nog steeds is in Wierden!!

In een ver verleden streken mensen neer op de hoog en droog gelegen stuwwal in Hoge Hexel. De kern Wierden dankt haar ontstaan aan de gunstige ligging in een moerassig gebied en de rivier de Regge was lang de levensader van Enter.
Op verschillende plekken in Wierden wordt water dat eeuwen geleden viel gewonnen voor lekker drinkwater, o.a. in Hoge Hexel en bij Dakhorst. In het unieke hoogveengebied het Wierdense Veld is tegengaan van verdroging een grote uitdaging. Een mooi voorbeeld van ecologisch waterbeheer is de nieuwe waterloop de Doorbraak, nu al een broedplaats voor allerlei watervogels.

Een uitgebreide beschrijving van alle bezienswaardigheden onderweg vindt u op de pagina  routepunten. In de routebeschrijving worden de interessante plekjes met een * en een groene tekst aangegeven.

Routebeschrijving

Zoals u op de plattegrond kunt zien is de fietsroute een rondrit van ca. 67 km, op de kaart in groen aangeduid. Deze kunt u starten bij het NS Station in Wierden (Spoorstraat 1) en bij het Klompen- en Zompen museum in Enter (Hoge Brink 4).

  • Start u bij NS Station Wierden, dan kunt u een verkorte route fietsen van ca. 27 km, op de kaart in groen/rood aangeduid. Deze wordt beschreven van punt 1 t/m 39.
  • Start u bij Klompen- en Zompen museum Enter, dan kunt u een verkorte route fietsen van ca. 14 km, op de kaart in groen/blauw aangeduid. Deze wordt beschreven van punt 1 t/m 45.
  • Een extra lus van ca. 10 km, op de kaart in groen/paars aangeduid, wordt beschreven van punt 55 t/m 64.

U fietst grotendeels over (verharde) fietspaden. Een enkele keer is een zandpad onvermijdelijk.

Gebruikte afkortingen:
KP= knooppunt, RA= rechtsaf, LA= linksaf, RD= rechtdoor,                (…)= straatnaam, * = routepunt

Samenwerking

Deze fietsroute wordt u aangeboden door de Culturele Raad Wierden in samenwerking met de Historische Kring Wederden, WayPoint en ConcernDrukkerij Almelo.

Historische Kring

WayPoint ConcernDrukkerij

De fietsroute is ook nog digitaal beschikbaar bij:

In deze app vindt u in totaal 10 (deel-) routes.

U kunt  op diverse locaties in Wierden en Enter het Fietsrouteboekje Handen aan het stuur ophalen.

Hèn goan en wierkomn!

Klik hier voor de route vanuit Wierden.
Klik hier voor de route vanuit Enter.

Klik hier voor de routekaart.