Cultureel café

 

IconCultCafe

19 mei 2022

Johanna ter Steege

Plaats:
Ontmoetingscentrum,
Spoorstaat 7,
Wierden
.
Aanvang:
20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur.
.
Entree:
€ 5,00
Voorverkoop kaarten bij boekhandel Reterink in Wierden en Primera in Enter.
Johanna ter Steege, één van Nederlands beste en bekendste Nederlandse actrices met Wierdense roots (!!), is te gast bij de Culturele Raad Wierden i.s.m. de Historische Kring Wederden.

Ze wordt geïnterviewd door Henk Robben, oud-burgemeester van Wierden, over: haar jeugd in Notter, haar kijk op Wierden (identiteit), haar binding met Twente en natuurlijk haar imposante film- en toneelcarrière.
Tevens zal Gerrit Lammers te gast zijn. Dhr. Lammers is naast landbouwer in Notter ook acteur in het theaterspektakel Hanna van Hendrik.

Johanna heeft internationale bekendheid verworven door rollen in minstens veertig films, waaronder haar debuut in de Nederlandse film Spoorloos die haar direct internationale roem bracht.
Andere bekende films: I can no longer hear the guitar , Meeting Venus, The birth of love, TV film De pianiste, en de recente Twentse klassieker: De beentjes van Sint Hildegard (2020).
Ze heeft gewerkt met wereldberoemde regisseurs als Robert Altman (Vincent en Theo, 1990), Istvàn Szabó (Sweet Emma, dear Böbe), Stanley Kubrick (Aryan Papers) en Bruce Beresford (Paradise Road, 1997).
Ook speelde ze in diverse toneelstukken.

In 2019 organiseerde zij het theaterspektakelstuk Hanna van Hendrlk op Vliegveld Twente met glansrollen van haarzelf en Huub Stapel, waar bijna 50.000 bezoekers op af kwamen. In 2023 is er een nieuw theaterspektakel gepland met een vervolg op Hanna van Hendrik.

In april/mei 2022 komt de film uit: Twente op film, die ze samen maakte met filmmaker Erik Willems. Hierin wordt 100 jaar geschiedenis vertoond, op zoek naar de ziel van Twente.

 

Johanna ter Steege is geboren op 10 mei 1961 te Notter (gemeente Wierden).

Ze studeerde aan de Academie voor Drama en Kunst en Kampen, gevolgd door de Toneelschool in Arnhem.

Internationaal werd zij onderscheiden met diverse prijzen o.a. tijdens de filmfestivals van Berlijn en Locarno.

 

 

 

IconCultCafe

7 april 2022

Frank Krake: “De grootste bankoverval aller tijden”

Plaats:
Ontmoetingscentrum,
Spoorstaat 7,
Wierden
.
Aanvang:
20:00 uur
.
Entree:
€ 5,00
Voorverkoop kaarten bij boekhandel Reterink in Wierden en Primera in Enter. Online:  bibliotheek Wierden.
De in Wierden opgegroeide schrijver Frank Krake komt op uitnodiging van De Culturele Raad Wierden, Bibliotheek Wierden, Historische Kring Wederden en boek en kantoorvakhandel Reterink, een lezing geven over zijn zojuist verschenen boek “De grootste bankoverval aller tijden”, Het waargebeurde verhaal van een groep heldhaftige verzetsvrienden.

De grootste bankoverval aller tijden vertelt het waargebeurde verhaal van een groep jonge mensen die zich verenigen in hun verzet tegen de bezetters. Van ongekende dapperheid, onvoorwaardelijke vriendschap en een ontluikende liefde, tegen de achtergrond van een alles verscheurende oorlog.

Het is al weer meer dan 78 jaar geleden dat de grootste bankroof in Nederland aller tijden is beraamd bij voorheen Slagerij Eshuis aan de 1e Esweg in Wierden. De buit 46 miljoen gulden! Het geld was bedoeld voor de stakende spoorwegmedewerkers en hun gezinnen.
In 1944 roofde het verzet een enorm bedrag van de Duitsers. Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. Hun leider is Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker en gezocht door de nazi’s. Na de hete verzetszomer van 1944 krijgt hij een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash. Na toestemming uit Londen slaan ze toe. De kisten vol buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen veilig in een hooiberg.

De lezing van Frank Krake zal tal van nieuwe feiten en scoops naar voren brengen die tot voor kort goed bewaard bleven in de archieven die op 1 januari 2021 opengingen, ondersteund door de nodige beelden en geluidsfragmenten. Wat we bijvoorbeeld nog niet wisten was hoeveel indruk de roof in Engeland maakte. De koningin, de regering en zelfs Winston Churchill werden direct op de hoogte gebracht.
Belangrijke vraag:  waar is het geld gebleven? Het heeft heel wat tijd en moeite gekost, maar Krake heeft het hele spoor kunnen volgen en geeft daar in zijn boek antwoord op. Ook is er aandacht voor Paard Piet, het enige verzetspaard uit de geschiedenis.

Na afloop is het mogelijk het boek aan te schaffen en te laten signeren.

 

In gesprek met Frank Krake: 'Als selfpublisher zul je moeten vechten tegen een vooroordeel en het zelfs beter moeten doen dan de gemiddelde uitgever.'

De grootste bankoverval aller tijden

Frank Krake (Almelo – 1968) studeerde Marketing Strategy aan de Rijksuniversiteit Groningen en publiceerde in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift.Krake heeft meerdere bestsellers achter zijn naam staan, waaronder Hannelore – het meisje uit de sekte.

Een van zijn grootste successen boekte hij met het oorlogsverhaal De laatste getuige, dat in acht talen verscheen.

In zijn jeugd hoorde Frank veelvuldig over de grootste bankoverval ter wereld. Zijn vader woonde tijdens de oorlog niet ver van de bank en vertelde er vol trots over. Het verhaal fascineerde Frank zodanig dat hij vijf jaar geleden met zijn archiefonderzoek startte. Na jarenlang grondig speurwerk in (inter)nationale archieven en interviews met tientallen betrokkenen van de tweede generatie kreeg het verhaal vorm. Het wachten was op de dag dat na 75 jaar beslotenheid ook de laatste archieven hun geheimen prijs mochten geven. Op 1 januari 2021 was het zo ver. De uitkomst bleek ronduit spectaculair!