Archief 2017 – 2018

                21 september 2017       Jan Aanstoot
Ontstaan en ontwikkeling van de abstracte kunst aan het eind van de 19de eeuw. Tevens de invloed van politieke situaties en de kritische houding van kunstenaars t.o.v. de maatschappij en technologische vooruitgang op de schilderkunst.
De lezing is georganiseerd in samenwerking met Galerie Tolg’Art.


              10 oktober 2017       Renate Ketelaars
De lezing ging over de collectie van musea More in Gorssel en de 2e locatie in kasteel Ruurlo, twee bijzondere gebouwen die een eeuw topkunst tonen en waarin de collectie is gehuisvest van grootmeesters als Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch en Charley Toorop.


           13 oktober 2017              Local Sound
Het in de zomer van 2016 opgerichte meerstemmig koor bestaat uit 18 tot 20 enthousiast zingende mannen en vrouwen onder leiding van muziekdocent Niek Hoogma.
Het repertoire bestaat uit pop, filmmuziek en close-harmonie en is tijdens het Koren Festival 22 april 2017 heel lovend ontvangen!


      18 oktober 2017      Lisanne Benus: whisky proeverij
Ze viel al vroeg voor de drank: Lisanne Benus van distilleerderij Kalkwijck uit Vroomshoop.
Ze heeft een eigen distilleerderij in een historische boerderij en is met haar 28 jaar niet alleen de jongste maar ook de enige vrouwelijke distilleerder van Nederland!


             21 oktober 2017                HRFSTWND
HRFSTWND – ‘Herfstwind’ is een concertserie waarin de beste blaasmuziek-ensembles van Nederland zich presenteren.
Voor muziekliefhebbers een unieke gelegenheid om twee top-orkesten uit de regio te zien optreden: Harmonie St. Jan uit Wierden met het Samoen-saxofoonkwartet en de Vriezenveense Harmonie.


       26 oktober 2017       Theatergroep  KRIJT
Wat is er mis met mijn vis? is een bijzondere familievoorstelling van theatergroep Krijt in woordeloze taal. Het is een voorstelling  met herkenbare thema’s voor jong en oud over elkaar begrijpen, emoties en vriendschap.


      5 november  2017       EVA: herfstconcert
EVA bestaat uit jonge, enthousiaste, charmante en grensverleggende zangeressen. EVA zingt vooral a capella-muziek.


     10 december  2017        Overijssels kamerkoor
Het decemberconcert van het Overijssels Kamerkoor,  Mitt i den kalla vinter. Een prachtig programma met werken van over de hele wereld: van Zuid Amerika (Heitor Villa Lobos) tot aan Zwolle (Jacques Reuland) en van Zwitserland (Carl Rütti) tot aan Zweden (Fredrik Sixten). Een mooie opmaat naar Kerst.
En dat alles weer onder de bezielende leiding van  dirigent Eugène van Boheemen en met medewerking van organist Toon Hagen.


      16 januari 2018      Frederike Upmeijer – Rome
Rome, alle wegen leiden naar Rome. Of was het andersom? De Romeinen die vanuit hun Caput Mundi, hoofdstad van het Romeinse rijk, alle wegen naar de verre uithoeken van dat rijk , aanlegden? Frederike Upmeijer neemt u aan de hand mee in deze geweldige en eeuwenoude stad.


        24 januari 2018      Eric Corton  –  ‘Ma’
Solovoorstelling door Eric Corton naar het boek  van Hugo Borst.
Al enkele jaren verzorgt hij zijn moeder, die aan dementie lijdt. Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest. Ook beschrijft hij hoe de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis verloopt. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden.


         25 januari 2018      Burn’s Night & Wisky supper
We starten in de Oâle Marckt met een voorafje. Daarna gaan we – voorafgegaan door 5 doedelzakspelers van de “Concord Pipe Band” uit Enschede – naar de RK.kerk voor een miniconcert, gegeven door de 4 dames van “NostraDames” uit Hengelo. Zij zingen liederen “van Twents tot Keltisch”.
Na het concert lopen we, wederom voorafgegaan door de doedelzakspelers, weer terug naar de Oâle Marckt en zetten daar ons diner voort.


               1  februari 2018                Mieke Kerkhof
Mieke Kerkhof   – geboren en getogen in Enter –  is gynaecoloog, columnist en schrijver. Onlangs verscheen van haar het boek ‘Klaar is Kees’.  Met enthousiasme komt ze hier over vertellen.


              15 februari 2018                 Arris Roordink
Hoe en wanneer is popmuziek ontstaan? Op die vraag geeft docent popgeschiedenis Arris Roordink antwoord. Vol enthousiasme en met fijne muziekfragmenten neemt Arris je mee naar het Amerika van begin vorige eeuw. Reis mee langs de jazz, de gospel en de blues en ontdek de roots van de hedendaagse muziek.


       28 februari 2018     Er ligt een krokodil onder mijn bed
Lotje ontdekt dat er een krokodil in haar slaapkamer zit. En wel onder haar bed! Ze merkt al snel dat hij niets kwaads van plan is. Samen met Karel de krokodil vermaakt ze zich op een eenvoudige en kinderlijke wijze, wat het nou juist zo bijzonder maakt. Wie gaat er bijvoorbeeld met een krokodil in bad? Of temt hem met een hoepel? Na het zien van deze voorstelling zou je hopen dat er een krokodil onder je bed ligt!
Een intieme voorstelling over angsten voor het slapen gaan die nauw aansluit op de belevingswereld van kinderen vanaf 4 jaar.


             2 maart 2018                Karin Bloemen – ‘Volle bloei’
Karin Bloemen brengt met dit programma een avond vol energie en inspiratie, waarin ze u met al haar talenten laat zien en voelen: De bloei van mijn leven is  nu!


                 17 maart 2018                     MAESTRO
MAESTRO, een verrassend concept, waarbij bekende Wierdenaren het dirigeerstokje ter hand nemen om het A-orkest van harmonie St.Jan te dirigeren.


                 21 april 2018                KORENFESTIVAL
Voor de 6e keer organiseert de Culturele Raad Wierden dit korenfestival.
De deelnemende koren doen hun uiterste best zo goed mogelijk hun “kunne” te laten horen aan het belangstellende publiek.


                 25 april 2018                 Özcan Akyol
Özcan Akyol (Deventer, 1984) is een Nederlandse schrijver en columnist. Naast zijn literaire werk is hij vast columnist voor het Algemeen Dagblad, de VARAgids, Nieuwe Revu en 90 Minutes. Ook publiceert hij van tijd tot tijd in het literair voetbalblad Hard gras.
Eind oktober 2012 verscheen zijn debuut Eus bij uitgeverij Prometheus en in 2016 zijn tweede roman Turis.


                 30 mei 2018                 Elise Isselman
Elise, geboren en getogen in Enter, reisde 7 maanden met haar vriend door Zuid Amerika en Azië.
Zij zal enthousiast vertellen over haar belevenissen en jongeren informeren over de hobbels die je op deze weg kunt tegenkomen.