Archief 2016 – 2017

    3 september 2016        WINKELCABARETFESTIVAL WEIRD

Op zaterdag 3 september zullen vijf winkelpanden in het centrum van Wierden na sluitingstijd worden omgebouwd tot een klein intiem theater.
In de winkel is dan plaats voor ca. 30 bezoekers per voorstelling.
Cabaretduo Yentl en de Boer, Technocabaretduo Matroesjka, Nathalie Baartman, Muziektheatergroep LOS en Thijs Kemperink zullen elk in hun “eigen theater” vier voorstellingen van een half uur verzorgen.


              22 september 2016              WIM KIEFT
Voormalig doelpuntenmaker Wim Kieft droeg bijna twintig jaar een groot geheim met zich mee: hij was zwaar verslaafd aan de coke.In 2014, als hij ruim een jaar clean is, vertelt hij zijn verhaal aan auteur Michel van Egmond. In het boek KIEFT blikt de voormalige speler van Ajax, PSV en Oranje terug op deze periode. Hij praat heel open over de gevolgen van zijn verslaving en de strijd die hij nog steeds voert om clean te blijven.


               14 oktober 2016        JÖRGEN RAYMANN
De 50-jarige Raymann komt na ruim drie jaar met een nieuw soloprogramma. Hij kijkt nu wat anders tegen de wereld aan dan twintig jaar geleden; een midlifecrisis?
In zijn programma filosofeert hij er nogal tegendraads lustig op los: nooit gedacht dat ouder worden leuk is of nooit gedacht dat je huwelijk door de jaren heen alleen maar leuker wordt.
Volgens Raymann lacht het leven je toe als je keihard terug durft te lachen!


          19 oktober 2016   Kinderworkshop GRAFFITI
Emar Reinita van Kunstenschool Kaliber is een ervaren graffiti kunstenaar. Voor kinderen van groep 6, 7 en 8 van de basisscholen geeft hij een graffiti workshop.
Er wordt gespoten met echte spuitbussen op een houten paneel en aan het eind van de workshop neem je jouw graffiti werk mee naar huis.


        25 oktober 2016      GRAFFITI, wie doet dat toch???
Eind jaren zestig begonnen straatjongens in Philadelphia (US) en later in New York hun schuilnaam of handtekening te zetten op metro- en treinstellen en op openbare gebouwen: het ontstaan van de hiphop cultuur. In de jaren tachtig waaide dit over naar Europese steden, in het bijzonder Amsterdam.
In deze lezing vertelt Emar Reinita over de hiphop cultuur, zijn werk als graffiti artiest, de spuittechnieken, het tagging en ander typische graffiti kunstuitingen zoals Street Art en Stencil Art.
Emar Reinita werkt als graffiti kunstenaar, rapper en hiphopartiest onder de artiestennaam Noëmar en ERoyal.


          3 november 2016             YASMINE ALLAS
De actrice en schrijfster Yasmine Allas werd in 1967 in Somalië geboren. Na de moord op haar vader vluchtte zij en kwam in 1987 via Saoedi-Arabië en België in Nederland terecht. Allas volgde een toneelopleiding en acteerde bij diverse gezelschappen.
Als schrijfster debuteerde zij in 1998 met de roman Idil, een meisje. Haar laatste roman Een nagelaten verhaal verscheen in 2010.
Yasmine Allas is één van de zes vrouwen in het boek De derde feministische golfvan Dirk Verhofstadt.


      11 november 2016      WËRELDBÄND  met SLÄPSTICK
De voorstelling Släpstick is een ode aan de muzikale komiek: van de middeleeuwse troubadour tot Mini en Maxi en Spike Jones. In hun programma laat de Wëreldbänd de bezoeker genieten van veel muzikale humoristische acts die hun oorsprong vinden in het variété. Ook geven zij een eigen draai aan beroemde scènes van Chaplin, Keaton en het duo Laurel en Hardy.


            26 november 2016              THOMASCANTOREN
Zowel Sethus Calvisius (1556-1615) als Joh. Sebastiaan Bach (1685-1750) waren als cantor verbonden aan de Thomaskirche in Leipzig.
Het Vocaal Ensemble Quintessens uit Soest onder leiding van Onno van Ameijde verzorgt een speciaal adventsconcert met werken van deze “Thomascantoren”.


            15 december 2016                KERSTCONCERT
Het Vocaal Ensemble De Twente Zangers onder leiding van de nieuwe dirigent Mathijs Kraan verzorgt dit jaar een kerstconcert in het Parkgebouw. Op het gevarieerde programma staan bekende en minder bekende kerstliederen. Tijdens dit concert wordt het ensemble begeleid door organist Martin Zonnenberg. Door de verbeterde akoestiek scheppen de orgelklanken een unieke sfeer in de Herman Wesselszaal.


                 12 januari 2017            ANNEMARIE OSTER
Na de toneelschool begint de veelzijdige Annemarie Oster haar carrière bij de radio. Zij begint als omroepster bij de jonge VPRO, werkt mee aan satirische radio- en Tv-programma’s en maakt en passant haar debuut als zangeres.
Na haar huwelijk richt ze zich meer op een passie uit haar jeugdjaren, het schrijven van verhalen. Ze maakt naam als columniste, schrijft toneelkritieken en publiceert in 1980 Een moeder van Niks, een verhaal over haar ervaringen met het moederschap.


            17 januari 2017           KUNST OM OP TE ZITTEN
De Deventer kunstenaar Renze Koenes neemt u aan de hand van vele afbeeldingen mee op een reis door de speelse kant van de kunst in de tweede helft van de 20e eeuw. Ook laat hij zien hoe de ontwerpen van Charles en Ray Eames zijn eigen werk hebben beïnvloed.


                4 februari 2017           RIJSSENSE REVUE
In het programma Viej maakt wat te doon, heeft elk huis een energielabel gekregen. Wilm en Dientje weten niet wat ze daarmee aan moeten en vragen dus advies aan de buren. Maar of het daardoor duidelijker wordt? Als TV 350 dan ook nog Rijssen aandoet staat heel Rijssen op de kop; dolkomische humor met kolderieke sketches en liedjes.


          22 februari 2017        Kinderworkshop GOOCHELEN
Vince van Leth (De Vermakelaar) is een entertainer die ook workshops goochelen geeft. Hij geeft uitleg over goocheltechnieken, illusie en show en tijdens de workshop laat hij het publiek hier en daar ook achter de schermen van de goochelkunst kijken. Deze workshop zal grote ogen, verbazing, verwarring en soms ook enige frustratie oproepen. Aan het eind van de workshop kunnen deelnemers ook zelf een truc uitproberen!


              3 maart 2017         RIJSSENS MANNENKOOR
Een 90-jarig jubileum, daar nodig je natuurlijk een passende artiest bij uit; het Rijssens Mannenkoor heeft de bekende zangeres Petra Berger uitgenodigd voor dit jubileumconcert. Zij geeft concerten met toonaangevende orkesten in binnen- en buitenland. Hoogtepunten in haar carrière zijn ondermeer haar samenwerking met de grote wereldsterren Andrea Bocelli en Alessandro Safina.
Samen met Petra Berger, koorsolist Ard Kamphuis, en pianist Jan Lenselink staat het Rijssens Mannenkoor garant voor een schitterende muzikale avond.


            5 maart 2017        MEMBRA JESU NOSTRI
Onder leiding van dirigent Iassen Raykov verzorgt het Vocaal Ensemble La Colombe uit Enschede een Passieconcert.
In 1680 componeerde de Noord Duitse componist Dietrich Buxtehude (1637-1707) het “Eerste Lutherse Oratorium” met de bijzondere titel Membra Jesu Nostri.
In deze Passiemuziek worden in zeven korte cantates de verschillende delen van het lichaam van de lijdende en stervende Christus bezongen.


         21 maart 2017      CINQUECENTO-SCHILDERKUNST
Naar aanleiding van de expositie Cinquecento-schilderkunst uit het hart van de Renaissance in het Rijksmuseum Twenthe zal drs. Frederike Upmeijer op deze avond de Italiaanse kunst uit de Renaissance belichten.
Deze periode uit de kunstgeschiedenis is in Nederland vaak onderbelicht omdat we onze “eigen” Gouden Eeuw vaker tentoonstellen. Bekende namen als Rafaël, Titiaan en Bellini zullen de revue passeren. Naast altaarstukken en privé-devotiestukken komt ook de portretkunst aan de orde.


                25 maart 2017              EXCURSIE
De Culturele Raad organiseert een rondleiding op de tentoonstelling Cinquecento-schilderkunst uit het hart van de Renaissance in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.
Tijdens de rondleiding geeft Frederike Upmeijer uitleg bij de geëxposeerde werken.


            22 april 2017      WIERDENS KORENFESTIVAL
Voor de 5e keer organiseert de Culturele Raad een korenfestival.
De deelnemende Wierdense koren doen hun uiterste best om ú van hún muziek te laten genieten.