Archief 2014 – 2015

                  18 september 2014                Bas Heijne
De schrijver, vertaler en interviewer Bas Heijne debuteerde in 1983 met zijn roman Laatste Woorden. Daarnaast is hij columnist en auteur van reisverhalen en essays. In 2005 ontving Heijne de Henriette Roland Holst-prijs voor Hollandse toestanden, een verzameling  columns voor NRC Handelsblad. In 2008 presenteerde Bas Heijne het televisieprogramma Zomergasten van de VPRO.


               27 september 2014             Vliegwiel:  AS 
AS is een theateropera waarin de muziek van oude meesters opnieuw tot leven wordt gewekt met een totaal nieuw libretto. Het is een voorstelling over liefde, loyaliteit en puntige harken; overleven als leven onherkenbaar is geworden.
Vliegwiel is een collectief van jonge, klassiek opgeleide zangers. Deze voorstelling is een try out.


   7 oktober 2014     KUNST: tijdcapsule van horen en zien
Het begin van de 20e eeuw is op veel gebieden revolutionair te noemen; techniek, politiek, filosofie en kunst, alles lijkt in een stroomversnelling te zijn geraakt. Vertrouwde instituties verdwijnen, Freud ontdekt de psychoanalyse en in de kunst wordt gezocht naar nieuwe wegen. Aan de hand van audio- en videofragmenten bespreekt Geert Christenhusz deze revolutionaire ontwikkelingen.
Christenhusz is lector aan de ArtEZ conservatoria, was gastdocent aan de Saxion Hogeschool in Enschede en aan de Hochschule für Musik in Weimar en Münster.


                15 oktober 2014              DE REIZIGER
De koning is ten einde raad omdat zijn verwende zoon maar niet voor koning wil leren. Daarom stuurt de koning hem op reis; hij moet eerst veel leren over aarde, water, lucht en vuur. Pas als hij op zijn reis geleerd heeft om ook vuur te overwinnen wil hij ook voor koning leren. Zal hij ooit een goede koning worden?
Dolf Moed speelt dit verhaal voor kinderen van 5-12 jaar.


          22 oktober 2014       MUZIKALE TIJDCAPSULE
Dit concert is de muzikale versie van de kunstlezing door Geert Christenhusz van 7 oktober.
De uitvoerenden zijn studenten van het ArtEZ conservatorium uit Enschede.


             22 november 2014        WOAR ’N WIL IS…
Molenaar Bertus Hilbrands ziet zijn klanten vertrekken naar de opdringerige coöperatie. Alles en iedereen wordt ingezet om de molen van Hilbrands te behouden, maar niet iedereen heeft dezelfde ideeën en plannen….
De Enterse toneelvereniging MET MEKAA staat garant voor een avondje lachen, genieten en ontspanning.


            30 november 2014            IN DULCI JUBILO
Het vocaal ensemble Quintessens o.l.v. Hans Noyens, zingt bekende kerstliederen uit de Renaissance. Op het programma staan werken van de componisten Michael Praetorius en Kaspar Kerll. Het concert is opgebouwd als muziek bij een Lutherse dienst op kerstmorgen.


  20 januari 2015       IEDERE TIJD ZIJN EIGEN MADONNA
Aan de hand van bekende en minder bekende afbeeldingen schildert Jeanne van der Stappen de evolutie van Mariavoorstellingen;  van strenge koninklijke Theotokos in het oude Byzantium via jonge tedere moeder in de Gotiek naar eigentijdse jonkvrouw in de vroege Renaissance.
Jeanne van der Stappen studeerde Cultuurwetenschappen en heeft zich gespecialiseerd in de middeleeuwse kunst.


    23 januari 2015   RAPALJE: MET DE BILLEN BLOOT
Een opwindend theaterconcert met meerstemmige zang en veel verschillende instrumenten.
De groep bespeelt viool, highlandpipe, borderpipe, whistle en gitouki maar ook de theekistbas, mandoline en harmonica.
Rapalje laat u op een ongeëvenaarde manier kennis maken met de temperamentvolle Keltische muziek; vurige liederen worden afgewisseld met prachtige ballades.


                1 februari 2015           VREUGDE & PASSIE
De naam van het Renaissance- en Barokensemble La Primavera verwijst naar het muzikale voorjaar. Deze middag brengen zij vol vreugde en passie mediterrane Barokmuziek.


         7 februari 2015          WIERDENS KORENFESTIVAL
Het is dit jaar voor de derde keer dat een korenfestival wordt georganiseerd voor Wierdense koren. Ook nu weer willen de koren laten horen wat zij “muzikaal in huis hebben”.


            19 februari 2015          ANNE VEGTER
Anne Vegter is dichteres, proza-, toneel- en kinderboekenschrijfster. Op de gedichtendag in januari 2013 werd zij benoemd tot Dichter des Vaderlands.
Voor haar poëziebundel Eiland berg gletsjer ontving zij de Awater Poëzieprijs. Voor dezelfde bundel werd zij ook genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en voor het Beste Rotterdamse Boek.


        25 februari 2015        ALLEEN ACHTER DE HEG
Midden in het land staat een heg. Aan de ene kant wonen de Snorren, aan de andere kant de Knotten. Ondanks de heg is er altijd ruzie…..
Alleen achter de heg is een spannende voorstelling over moed en over “wie niet sterk is moet slim zijn”.
Harro van Lien speelt deze voorstelling voor kinderen van 6-10 jaar.


                17 maart 2015            GRAFISCHE KUNST
De beeldend kunstenaar Wim Kwakernaak woont en werkt in Holten.  Deze avond vertelt hij aan de hand van prachtige voorbeelden uit de rijke kunstgeschiedenis van de beeldende kunst over de verschillende technieken. Namen….Dürer, Rembrandt, Kollwitz, Dore, Daumier en vele anderen.
Na deze avond hebben technieken als houtsnede, gravure, ets, litho of lino en hoogdruk of diepdruk voor u geen geheimen meer.


     20 maart 2015       UNZIPPED door  VOICE MALE
Zes mannen, zes stemmen, zes shows op één avond. Voice male heeft een breed repertoire en zingt hits uit de jaren ’80 en ’90, songs van grote popdiva’s en bekende nummers uit films.
Pure en prachtige muziek, a capella gezongen door zes topstemmen!


            23 april 2015           ROBERT VUIJSJE
Robert Vuijsje is een Nederlands journalist en schrijver. Vanaf 2007 schrijft hij voor de zaterdageditie van dagblad De Pers en sprak met onder andere Desi Bouterse en Tom Wolfe. Hij debuteerde in 2008 met zijn roman Alleen maar nette mensen.
Deze culturele zedenschets werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.
Zijn tweede roman Beste Vriend, verscheen in 2012.