Archief 2013 -2014

               19 september 2013         TON TEN HOVE
Jarenlang was weerman Ton ten Hove het boegbeeld van RTV Oost, maar sinds kort is hij gepensioneerd.  Sinds zijn jeugd heeft hij een passie voor het weer en is gefascineerd door de veranderingen in de atmosfeer. Deze avond zal hij een lezing houden over de  ontwikkelingen in het klimaat en over de beleving van het klimaat door mensen.


                  4 oktober 2013            RAGUS
De Ierse groep Ragus brengt een wervelende show van wereldklasse. Melancholieke Ierse ballads worden afgewisseld met oorspronkelijke dans waarbij het de ene keer lijkt of de dansers de planken uit de vloer dansen, het andere moment lijkt het of de dansers over de vloer zweven.


             6 oktober 2013      VENETIAANSE VESPERS
Het vocaal ensemble La Colombe, o.l.v. Iassen Raykov zingt de Maria-vesper  “ Vespro della Beata Maria virgine”.  Daarnaast zingen zij psalmen en motetten van diverse componisten: Claudio Monteverdi, Giovanni Gabrieli, Adriaen Willart e.a.


                     10 oktober 2013             LES NABIS
In het najaar van 2013 besteedt de Hermitage in Amsterdam aandacht aan een kleine,  maar buitengewoon invloedrijke groep jonge Franse kunstenaars van eind 19e eeuw. Zij noemden zich Les Nabis, wat in het Hebreeuws  “profeten” betekent. Hun grote voorbeeld was Paul Gauguin (1848 – 1903).
Waar de impressionisten vooral momentopnames van het licht in de natuur proberen vast te leggen, leggen Les Nabis de nadruk op kleur en compositie.
Het verhaal over Les Nabis wordt op een enthousiaste en humoristische manier verteld door kunsthistoricus Harry de Roij.


                     12 oktober 2013            SCHUIM
Schuim is een sprankelende, komische theateropera van het theatercollectief  Vliegwiel. Dit collectief van jonge, aanstormende kunstenaars zingt passages uit opera’s van Puccini, Donizetti, Bellini en vooral Mozart.
Yvonne Kroonenberg heeft de passages verweven in een eigentijds verhaal.


                  23 oktober 2013          STIPPIE EN JAN
Jan maakt het station schoon, maar het liefst zingt hij. Dat verveelt zijn collega’s  Aisha en Bep en op een dag zetten zij hem op de trein; weg ermee! Stippie is een hond die altijd maar blaft. Daarom binden zijn bazen hem aan een boom en laten hem achter; weg ermee! Jan vindt Stippie en zij sluiten vriendschap…. en worden samen heel beroemd.
Een kinderopera over twee buitenstaanders die vriendschap sluiten, gespeeld door De Zingende Harp (Caroline Erkelens en Anne Koenen).
Voor kinderen vanaf 4 jaar.


      21 nov. 2013        ARCHITECTUUR IN DE 21e EEUW
Eenvoud, milieubewustheid en inventieve oplossingen in een mooi jasje, dat is de architectuur van de 21e eeuw. We zijn het decorachtige postmodernisme voorbij; het gaat er ook om welke plaats een project inneemt in de maatschappij. Groene  –  en duurzame  architectuur zijn belangrijke termen geworden.
Het verhaal wordt verteld door architectuurhistorica Suzanne Roelofs.


            23 januari 2014           FREDERIKE KROMMENDIJK
Frederike Krommendijk werkt als senior editor voor de Twentsche Courant Tubantia en is redacteur voor de landelijke Wegener Nieuws Media. Sinds 2003 is zij ook actief als schrijfster voor tuinbladen. In 2009 schreef zij de tekst voor Stoeptuinen & Gevelgroen.
Eind 2012 heeft zij  “Lekker Twente” gepresenteerd, een kookboek waarin 16 boeren en 4 topkoks centraal staan; een kaskraker die vol staat met recepten en interviews.
Haar lezing voor deze avond heeft als titel:  “Het leven van alledag”.


                    7  februari  2014    JALOEZIEËN
Het Schatertheater brengt voor de pauze “Jaloezieën” op de planken; een toneelkomedie geschreven door Haye van der Heyden. De jonge actrice Rosa en haar man, een mislukte schrijver, hebben net een nieuwe woning betrokken. Als plotseling de moeder van Rosa voor de deur staat en meedeelt dat ze blijft, heeft dit dramatische gevolgen.
Na de pauze staat “Een sigaar uit eigen doos” op het programma; een kluchtige éénacter, gebaseerd op personages uit de Camera Obscura.


              26 februari 2014          ICAR VLIEGT
Icar woont met zijn vader op het zonnige  eiland van sprookjeskoning Minos. Als Icar een vreselijk geheim van koning Minos ontdekt, willen Icar en zijn vader vluchten. De vader van Icar bouwt een prachtig vliegapparaat met grote vleugels. Hoe dat afloopt….?
Een voorstelling voor kinderen vanaf 8 jaar door Arno Huibers.


                20 maart 2014      GUSTAV KLIMT
Historica Monique Hafkamp “schildert” in haar lezing  het werk van de Oostenrijkse kunstschilder en graficus Gustav Klimt (1862 – 1918). Klimt is de belangrijkste vertegenwoordiger van de Weense Jugendstil en medeoprichter van de Wiener Secession; een groep jonge kunstenaars die zich afscheidt van de academische kunst en streeft naar vernieuwing.


                    15 maart  2014        DANA WINNER
Dana Winner is één van de populairste zangeressen in Vlaanderen. Met haar vaste band geeft zij een aantal concerten in de Nederlandse theaters ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum. Een unieke kans om haar in Rijssen te beluisteren.


                23 maart 2014      MATTHEUS PASSION
Deze Mattheus Passion van Johann Walter uit de 16e eeuw, wordt gezongen door het vocaal ensemble Agteglykers o.l.v. Jan Heijmink Liesert. Het is voor het eerst dat deze Duitstalige Passie in Nederland wordt uitgevoerd; een primeur voor Wierden!


                  17 april 2014                PAUL SCHEFFER
Paul Scheffer is publicist en prominent lid van de PvdA. Hij was correspondent in Parijs en Warschau en is sinds 2011 hoogleraar Europese studies in Tilburg.
In dit Cultureel Café bespreekt Scheffer de geschiedenis van de migratie in Nederland.


              17 mei 2014         WIERDENS KORENFESTIVAL
Ook dit jaar weer geven diverse koren acte de présence. Zij laten u, maar ook elkaar horen wat zij “muzikaal “ in huis hebben.